Mikä rooli ekologisella tiedolla ja ekologeilla on aikamme viheliäisten ongelmien ratkaisemisessa?

Maanantaina 14.3. klo 17–18.30
Helsingin yliopiston Tiedekulma (Yliopistonkatu 4, Helsinki) sekä etänä

ILMOITTAUDU MUKAAN

Ympäristökriisi vaatii yhteiskunnalta sekä pikaisia ratkaisuja että sopeutumista. Valtio, kunnat ja yritykset joutuvat pohtimaan ilmasto- ja biodiversiteettiriskejä, ja yhteiskunnan eri sektoreita maataloudesta rakentamiseen sopeutetaan suhteessa ympäristökriisiin. Tutkittua tietoa tarvitaan, jotta osaamme tehdä viisaita päätöksiä luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien toimivuuden suojelemiseksi ja muuttuvaan ympäristöön sopeutumiseksi. Paneelikeskustelussa uppoudutaan siihen, millaista roolia ekologinen tieto näyttelee yhteiskunnallisessa päätöksenteossa nyt ja tulevaisuudessa, kun ympäristökriisi ja sen seuraukset vaativat yhteiskunnalta niin ratkaisuja kuin sopeutumistakin.

Keskustelemassa ovat sisäministeri Krista Mikkonen, professori Tomas Roslin (Research Centre for Ecological Change), hallitusammattilainen Kaisa Hietala sekä neljäs keskustelija, jotka varmistuu myöhemmin. Keskustelun fasilitoi ympäristövaikuttaja Saara Kankaanrinta. Paneelikeskustelun alkuun kuullaan lyhyt alustus Suomen ympäristökeskuksen pääjohtajalta Leif Schulmanilta.

Keskustelussa kysymme mm.:

  • Mikä rooli ekologisella tiedolla ja ekologeilla on aikamme viheliäisten ongelmien ratkaisemisessa?
  • Mitä roolia ekologinen tieto näyttelee yritysten päätöksenteossa, kun ympäristökriisi pakottaa punnitsemaan ilmasto- ja biodiversiteettiriskejä?
  • Millaisia valmiuksia ymmärrys ekologiasta antaa päätöksentekijälle ratkoa aikamme yhteiskunnallisia ongelmia?
  • Miten ekologista tietoa jo hyödynnetään, kun yhteiskunnan eri sektoreita maataloudesta rakentamiseen sopeutetaan suhteessa ympäristökriisiin.
  • Mitkä ovat tiedon hyödyntämisen haasteet ja pullonkaulat? Miten niitä voisi välttää?

Tilaisuuden järjestää Ympäristötiedon foorumi yhdessä Suomen ekologien yhteisön Oikos Suomen kanssa. Tilaisuus on avoin kaikille ja on saatavilla myös videotallenteena tapahtuman jälkeen.

Ympäristötiedon foorumi on Maj ja Tor Nesslingin säätiön ja Koneen säätiön rahoittama puolueeton toimija, jonka tehtävänä on edistää tieteellisen ympäristötiedon käyttöä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Oikos Suomi on suomalaisten ekologien oma yhteisö, jonka tehtävänä on tarjota ekologeille ja ekologiselle tutkimukselle kohtaamispaikka, tukea nuoria tutkijoita ja osaltaan myös välittää ekologista tutkimustietoa yhteiskuntaan. Oikos Suomi on osa pohjoismaista Oikos Nordicia.

Lisätietoja:
Marja Järvenpää (Ympäristötiedon foorumi), marja.jarvenpaa@ymparistotiedonfoorumi.fi, p. 050 355 6352
Peter Kullberg, (Oikos Suomi), peter.kullberg@syke.fi , puh. +358 295 251 965